Problemes amb l’absentisme laboral a la teva Pime?

Bons nivells de productivitat, eficiència comprovada, més i millors vendes. Qualsevol d’aquests pot ser l’objectiu d’una Pime, però abans haurà d’afrontar diversos desafiaments. Un d’ells serà executar estratègies per a reduir i evitar l’absentisme laboral. En aquest article et donem alguns consells, i és que aquest és un dels problemes més comuns entre els nostres clients.


En primer lloc, hem de definir en termes empresarials de què es tracta l’absentisme. Aquest no és més que l’absència de l’empleat en el seu lloc de treball, per causes justificades (com a baixes mèdiques) o no, que suposen que les seves responsabilitats i compromisos se suspenguin, o que un altre treballador les assumeixi.


Per descomptat, l’absentisme afecta els costos de l’empresa i la seva producció, a més de perjudicar la dinàmica i l’ambient laboral. I, pitjor encara, es pot tornar una bola de neu si no es prenen les mesures necessàries per a reduir el seu índex i es converteixi en una pràctica generalitzada.


Aquestes mesures parteixen de l’establiment formal de les polítiques d’absència, que conformaran el conjunt de normes a les quals estan subjectes tant supervisors com empleats. Aquestes han de comptar amb processos formals per a la sol·licitud de permisos, passos a seguir en cas d’absentisme i el registre i notificació de les absències.


Ara bé, també serà necessari identificar si és un mea culpa i analitzar les causes de les faltes. I és que, més enllà de les absències dels col·laboradors per motius de salut o familiars, moltes vegades són la falta de compromís, d’estímuls, de sentit de pertinença i fins i tot de supervisió, les seves raons. Qualsevol que sigui, és haver de distingir, portes endins, quina és la causa recurrent i establir els correctius necessaris.


Per a això, pots establir una política de seguiment de les absències. Això et permetrà conèixer quins són els motius més comuns. D’aquesta manera, podràs combatre’ls amb l’establiment de programes i polítiques concordes. Fins i tot si les absències es deuen a motius de salut, l’empresa pot prendre cartes en l’assumpte i crear campanyes de prevenció de les malalties més recurrents, programar revisions mèdiques, fomentar l’alimentació saludable i la pràctica esportiva, entre altres mesures en benefici dels empleats.


També és fonamental canviar la perspectiva. Hem de deixar enrere els models tradicionals de supervisió i seguiment, la qual cosa ho farem de manera més eficient en acceptar que el món ha canviat i que les noves generacions assumeixen de manera diferent el treball. A aquestes li agrada seguir a líders i no a capatassos iracunds. De la mateixa manera, aprecien ser valorats i respectats com a col·laboradors.


Els horaris poc flexibles també han de quedar enrere en aquells càrrecs que puguin tenir llibertat de moviment. Ara com ara, es premia l’excel·lència i l’eficàcia, per la qual cosa mantenir a un treballador lligat a una cadira és absurd si ha complert amb els seus objectius laborals del dia o de la setmana.


Considera a més que un bon ambient laboral en la teva Pime pot augmentar la motivació dels empleats. Fins al més positiu rebutjarà un espai ombrívol o un lloc on és evident que hi ha riscos laborals. Vetllar perquè el lloc de treball de cada col·laborador compti amb una bona il·luminació i ventilació, amb les suficients eines i recursos per a realitzar les seves funcions, sense exposició a sorolls molestos, sens dubte, ajudarà a crear millors condicions de treball i un lloc propici en el qual l’empleat se senti a gust.


Finalment, establir polítiques de conciliació ajudarà els empleats a planificar-se i no sentir-se atrapats en els seus treballs, la qual cosa, a la llarga, genera sentiments de frustració i rebuig. Ara, després d’aquests consells, pensa com la teva Pime pot establir millores, sempre tenint en compte els seus objectius i metes empresarials… I és que una Pime feliç sempre serà el nostre millor consell.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: