Beneficis de la convivència generacional a les Pimes

No tenen la mateixa experiència. Les seves escales de valors i prioritats també es diferencien entre si. Assumeixen la vida de manera diferent i, per descomptat, el significat del treball és dissimil. Ens referim als col·laboradors que pertanyen a alguna de les quatre generacions actives en el mercat laboral i que conviuen cada vegada més en qualsevol empresa, encara que no comparteixin ni els mateixos coneixements, necessitats o formes de conducta en matèria de treball.

I és que no podem negar que les diferències generacionals existeixen. Algú que hagi nascut en la dècada dels anys seixanta no pot assumir de manera igual una situació laboral a algú que va néixer al començament d’aquest segle XXI. El primer tindrà molta més experiència en el camp, mentre que el segon probablement s’aboca a la tecnologia per a resoldre el mateix problema.
Llavors, si en els entorns laborals les plantilles són cada vegada més heterogènies quant a l’edat, saber gestionar a les generacions és un art necessari per a procurar una bona convivència entre tots els treballadors, així com per a aconseguir els objectius empresarials, amb eficàcia i productivitat, i fomentar un major compromís laboral per part de tots.

Per tant, aprofitar el millor de cadascun dels mons generacionals és el gran repte de les pimes d’avui. Això només es pot fer coneixent les característiques que defineixen a les diferents generacions. Als baby boomers (nascuts abans de 1965) se’ls consideren veterans o sèniors. Ells esperen del seu treball, més enllà de la remuneració, l’estabilitat i la seguretat. Per part seva, a generació que els segueix, la X (que són els nascuts entre 1965 i 1980), tot i que són flexibles, aprecien les estructures de treball tradicionals i són els que ocupen avui dia moltes posicions de lideratge. Ells es van adaptar al voraç desenvolupament tecnològic que caracteritza al món, alguna cosa que potser li haurà costat més als baby boomers.

Quant a la generació I (els qui van néixer entre 1980 i 1995, aproximadament) són els popularment coneguts com *millennials. Ells esperen com cap altre professional que la seva opinió es valori, els agraden els reptes, no li temen al canvi i la seva gran aportació s’orienta cap al coneixement digital i tecnològic, així com a la creativitat. I la generació Z, la qual és la més jove, és la que està recentment ingressant al mercat laboral. Són natius digitals per excel·lència i aprecien el multitasking, així com treballar en equip.
La convivència d’aquestes quatre generacions en una empresa és molt interessant. Les dues primeres poden aportar maduresa i experiència, la qual cosa ofereix perspectiva, per tant, poden actuar per a brindar assessories i mentories reeixides, sobre la base de la seva trajectòria. En canvi, la visió de les generacions més joves és molt més audaç i el seu ventall de solucions pot estar orientat cap a la innovació, la immediatesa i el digital.
Com a líder pots fomentar el respecte davant la visió de cadascuna de les generacions que fan vida en la teva organització i buscar així les vies perquè tots els integrants se sentin valorats, independentment de la seva edat, funcions o càrrec. Si el teu desig és que els empleats de la teva empresa convisquin de manera harmoniosa, tots requereixen motivació i retroalimentació positiva, a més d’una visió empresarial que reconegui el valor i les aportacions de cada generació.

A més, serà necessari fomentar activitats per a acostar als col·laboradors, independentment de la seva edat. Per exemple, aplicar una estratègia tan tradicional com l’intercanvi interpersonal i la comunicació cara-cara, sense deixar de costat la tecnologia, per descomptat, és recomanable. Considera que si totes les generacions entenen que poden aprendre molt l’una de l’altra, seran molt més obertes i receptives, la qual cosa promourà no sols un ambient laboral harmoniós, sinó molt més productiu.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: