Planificació de la producció i reducció de despeses de fabricació

La planificació de la producció consisteix a organitzar d’una manera estructurada les comandes rebudes per tal de poder produir i servir el producte en els terminis requerits pel client. Amb l’objectiu de poder tenir una producció organitzada hem de comptar amb diferents factors que marcaran la diferència a l’hora de poder abastir les necessitats productives, així com unes prioritats establertes que ens permetin satisfer les necessitats dels clients.

Una bona planificació de la producció és la que:

• Està organitzada en funció de les prioritats productives marcades.
• Té en compte els temps de canvi i ajust entre referències.
• Manté les màquines saturades al llarg del temps.
• Contempla les parades tècniques per als manteniments requerits.
• És suficient elàstica per poder absorbir els imprevistos i reordenar les produccions per poder complir amb les necessitats dels clients.

Per poder complir amb aquestes condicions és necessari disposar de certes eines que ens permetin tenir informació sobre els diferents factors productius com poden ser un llistat de comandes anual, cadències de màquina, compatibilitat de referències, nombre d’operaris requerits per operar les màquines, temps de canvi de referència, temps de parada tècnica o manteniment i control estadístic de les avaries, entre d’altres. En aquesta llista s’hi poden incloure altres factors de rellevància en funció de l’activitat o el funcionament de l’empresa.

Havent definit aquestes variables, hem de poder relacionar-les entre elles, de manera que siguem capaços d’obtenir un algoritme que permeti establir en funció de les dates d’entrega els inicis de producció.

És important adonar-se que el lligam entre aquests factors és de vital importància per no incorre en despeses no previstes i que generalment no es tenen en compte a l’hora d’escandallar els productes, però sí que tenen un impacte en el cost de la fabricació.
Posant un exemple molt senzill i simplificat:

«Durant l’any hem treballat 3 torns amb 10 màquines 5 dies a la setmana i hem realitzat un control estadístic de les avaries recurrents fora dels períodes de manteniment o parada tècnica, del qual assolim un indicador que ens reflecteix que les avaries representen un 3% del temps total invertit en la fabricació. Mitjançant la comptabilitat analítica per centre de costos hem determinat que el preu, hora de l’empresa són 35 €/h.»

Les despeses associades a aquestes avaries imprevistes representen un total de 1.800 hores en les quals aquestes màquines no han produït. El cost dels temps associat a aquestes parades representa 63.000 €.

En aquest exemple veiem la rellevància de tenir un seguiment de les avaries al llarg del temps per tal de documentar-les i incloure-les com a punts a revisar en els manteniments i, per tant, estiguin contemplades dins del preu de cost del producte.

La conclusió que podem extreure és que una planificació de la producció ens permetrà:

• Produir organitzadament
• Obtenir un alt rendiment productiu
• Estalviar costos no repercutibles
• Poder reaccionar davant dels pics o baixades de demanda de producte
• Tenir major capacitat per analitzar els punts de millora dels processos i mètodes productius.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: